top of page

Doet de Nutri-Score ons echt gezonder eten?

Onze voedingsexperte, Astrid Roekens van ă nutrition, deelt interessante lectuur en haar mening over voeding. Lees hieronder haar blog en bezoek haar website.

De Nutri-Score

De cijfers liegen er niet om. Uit ‘De Gezondheidsenquête’ van 2018 is gebleken dat bijna de helft van de Belgische volwassen bevolking overgewicht heeft en 15,9 % lijdt aan obesitas. Beleidsmakers proberen deze negatieve tendens met allerlei maatregelen te keren. Een veelbesproken initiatief is de invoering van de Nutri-Score. Kan dit eenvoudig voedingslabel onze gezondheid verbeteren?

“5-kleurenschaal in combinatie met 5 letters”

De Nutri-Score is een label dat de consument informeert over de voedingswaarde van een product door gebruik te maken van een letter- en kleurencombinatie. De score is terug te vinden op de voorkant van de productverpakking en wordt weergegeven aan de hand van een 5-kleurenschaal in combinatie met 5 letters. Een A (donkergroen) wordt toegekend aan voedingsmiddelen met de hoogste voedingswaarde en een E (rood) wordt toegekend aan voedingsmiddelen met de laagste voedingswaarde.

“Beleidsmakers springen op de kar”

Het concept werd ontwikkeld door een Frans onderzoeksteam met als doel om de consument op een eenvoudige manier te informeren over de voedingswaarde van een product en de consument op die manier bewustere en gezondere keuzes te laten maken.

Het label wordt steeds populairder bij beleidsmakers en ondertussen zijn Frankrijk, Duitsland, Spanje, Zwitserland en België al op de kar gesprongen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block besloot in augustus 2018 om de Nutri-Score in te voeren als voedingslabel in België. Het gebruik ervan gebeurt momenteel op vrijwillige basis en voedingsproducenten en -verdelers hebben dus zelf de keuze om dit al dan niet toe te voegen aan de verpakking van hun product.

“Achter de Nutri-Score schuilt een algoritme dat bepaalt welke score ieder voedingsmiddel krijgt”

Het algoritme kent positieve punten toe aan ‘ongunstige’ elementen zoals calorieën, totale hoeveelheid suiker, verzadigde vetten en zout. Aan ‘gunstige’ elementen zoals fruit, groenten, vezels en eiwitten worden negatieve punten toegekend. De som van positieve en negatieve punten leidt tot een globale score tussen -15 (meest ‘gezond’) en +40 (minst ‘gezond’).

“Veelbelovende resultaten”

Een aantal studies in zowel een experimentele supermarktsetting als echte supermarkt hebben aangetoond dat de toepassing van het label consumenten stimuleert om gezondere aankopen te doen. Het label is bovendien goed herkenbaar en maakt het gemakkelijk om de voedingswaarde van gelijkaardige producten met elkaar te vergelijken. Doordat het in één oogopslag een globale evaluatie van een product weergeeft is het ook eenvoudiger te begrijpen dan sommige andere voedingslabels die voor de gemiddelde consument moeilijker te interpreteren zijn. Daarnaast werkt de Nutri-Score als stimulans voor voedingsproducenten om de voedingswaarde van hun producten te verbeteren.

“Valkuilen”

Toch is niet iedereen overtuigd van het gebruik van de score omwille van een aantal valkuilen. Een eerste punt van kritiek is dat de Nutri-Score geen rekening houdt met de eventuele verwerking van een product voor consumptie. Zo krijgen de bio frieten van het merk Delhaize een A score toegekend omdat er geen rekening gehouden wordt met het feit dat deze nog gefrituurd moeten worden. Dit zou natuurlijk een heel andere score opleveren en kan verwarring veroorzaken omdat de consument dit voedingsmiddel door zijn groene label als ‘gezond’ zou kunnen gaan beschouwen.

Een tweede kritiekpunt op de Nutri-Score is het feit dat het voeding over-simplificeert door voedingsmiddelen enkel als ‘goed’ of ‘slecht’ te bekijken. Zo krijgt de bio olijfolie van het merk Delhaize een D score toegekend omdat de olie veel calorieën bevat. Ondanks dat de olijfolie een bron van goede vetten is, krijgt het door de hoge hoeveelheid calorieën toch een slechte score toegekend

“Een stap in de goede richting”

De Nutri-Score is een stap in de goede richting om consumenten bewustere en gezondere voedingskeuzes te laten maken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het label zijn beperkingen heeft en daarom zeker niet perfect is. Té veel van om het even welk voedingsmiddel (ook eentje met een groene score) kan negatieve gevolgen hebben op onze gezondheid. Zowel moderatie als variatie zijn daarom onmisbare aspecten in elk voedingspatroon.

Referenties

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567426/

https://www.cbi.eu/news/nutri-score-%E2%80%93-promising-initiative-nutritional-quality-labelling/

https://www.maggiedeblock.be/voedingslabel-nutri-score-wordt-ingevoerd-in-belgie/

https://his.wiv-isp.be/nl/Gedeelde%20%20documenten/summ_LS_NL_2018.pdf

https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/784/266/RUG01-002784266_2019_0001_AC.pdf

https://solidarites-sante.gouv.fr/prevention-en-sante/preserver-sa-sante/nutrition/article/articles-scientifiques-et-documents-publies-relatifs-au-nutri-score

https://www.researchgate.net/publication/331365646_The_Effect_of_Randomly_Providing_Nutri-Score_Information_on_Actual_Purchases_in_Colombia

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page