Een nieuw jaar, een nieuw begin. Je wil gezonder gaan leven, maar je weet niet waar te beginnen of hoe je dat het best kan volhouden? Herkenbaar, maar ook oplosbaar! Voedingskeuzes kunnen een grote invloed hebben op je gezondheid. Coach Ella geeft haar gouden eet -en organisatietips mee om in 2023 aan de slag te gaan.
Intrinsieke motivatie
Stel jezelf de vraag waarom je gezonder wil leven. Is het omdat je je risico’s op ziektes wil verlagen? Omdat je fitter wil zijn zodat je met je (klein)kinderen kan buiten spelen? Omdat je meer energie wil hebben gedurende de dag…? Wat je reden ook is, intrinsieke motivatie is de beste motivatie om iets vol te houden.
Zoek voor jezelf naar een goeie reden en doe het niet “omdat het moet en iedereen het doet”. Hoe persoonlijker je motivatie, hoe makkelijker om de draad terug op te pakken als het even minder gaat.
Schrijf desnoods je doel op en hang het op een plek waar je vaak komt zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt.
Organiseren
Eens je weet waarom je gezonder wil gaan leven, kan je nadenken over hoe je dat gaat aanpakken. Maak je plannen zo concreet mogelijk: zeg niet gewoon “Ik ga gezonder leven”, maar kijk eens naar wat je nu doet en welke dingen je kan aanpassen.
Enkele voorbeelden:
- Vind je dat je te weinig groenten eet en wil je daaraan werken? Dan kan je proberen om bij je broodmaaltijd, warme maaltijd of als tussendoortje een kom soep te drinken. Een goedgevulde kom soep bevat al ongeveer 1/4e van de hoeveelheid groenten die dagelijks wordt aanbevolen (min. 300g). Je kan ook bij je broodmaaltijd wat rauwkost eten, of tussendoor voor kleine worteltjes of tomaatjes kiezen.
- Ben je gewoon van altijd wit brood of witte pasta te eten en wil je overschakelen op volkoren producten, maar heb je geen zin om direct drastisch te veranderen? Dan kan je ervoor kiezen om de ene week wit te kiezen en de andere week bruin, of je kookt de helft witte pasta en de helft volkorenpasta om zo te wennen aan de andere smaak.
- Drink je niet genoeg water (1,5-2l) en wil je daar iets aan doen? Je kan om het uur een alarm opzetten zodat je er aan herinnerd wordt om te drinken, je kan schijfjes citroen/limoen/blaadjes munt toevoegen aan je water om eens een andere smaak in je mond te hebben, je kan afwisselen met thee of koffie…
- Als je nu elke ochtend 2 glazen fruitsap drinkt, dan kan je bijvoorbeeld voor jezelf het plan maken om te beginnen met 1 glas fruitsap elke ochtend. Als dat lukt dan kan je evolueren naar de ene ochtend een glas fruitsap en de andere dag een stuk fruit in plaats van een glas fruitsap. Nu kan je misschien denken waarom een stuk fruit in plaats van een glas fruitsap? In 1 glas fruitsap zitten ongeveer 4-5 appelsienen. De appelsienen zijn geperst waardoor de vezels kapotgemaakt zijn en de fruitsuikers dus sneller worden opgenomen in je bloed. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel snel een piek krijgen, gevolgd door een snelle daling waardoor je sneller opnieuw in een energiedip zal geraken. Kies dus liever voor een volledig stuk fruit, dan krijg je ook de vezels binnen en worden de fruitsuikers minder snel aan je bloed afgegeven.
Gewoontes creëren
Om gewoontes op te bouwen, kan je gebruik maken van het als-dan-principe. Je plan is bijvoorbeeld om meer fruit te eten, dan kan je zeggen “Als ik tijdens de voormiddag pauze heb op het werk, dan eet ik een stuk fruit.” Zo heb je per dag al zeker 1 stuk fruit gegeten.
En onthoud, Rome is ook niet op 1 dag gebouwd. Probeer niet al je gewoontes in 1 keer aan te passen, maar kies er bijvoorbeeld voor om elke maand op 1 ding te focussen. Gewoontes kan je creëren!
Interesse in voedingsbegeleiding? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Voor meer informatie neem een kijkje op onze website www.projectmensch.be of stuur een mail naar info@projectmensch.be
Opmerkingen