top of page

Hoe pak je die nek -en rugklachten aan?


Nekpijn is een zeer vaak voorkomend fenomeen. Ongeveer 2/3 van de mensen zal ooit in zijn leven te maken krijgen met een vorm van nekpijn. Vooral op middelbare leeftijd en bij vrouwen komt deze pijn vaak voor. Maar waar komt het vandaan? En wat kan je doen om nekpijn te voorkomen en te behandelen?

Nekpijn kan zeer veel verschillende vormen aannemen. Soms is er gewoon lokale pijn, maar je kan ook last hebben van tintelende handen, vermoeidheid, hoofdpijn en draaierigheid, uitstraling in schouders of armen, bewegingsbeperking, …


"Het lichaam is één groot geheel. Het is dus zeer goed mogelijk dat de klachten die je elders in je lichaam ervaart, ook veroorzaakt worden door nekproblemen."

De oorzaak van de nekpijn is in bepaalde gevallen meteen duidelijk. Bij een sportongeval bijvoorbeeld, maar ook bij een whiplash na een auto-ongeval. In de meeste gevallen lijkt de pijn echter spontaan te ontstaan zonder dat je zelf een duidelijke oorzaak kan aanduiden. Na een uitgebreide analyse is de oorzaak vaak wel duidelijk aanwijsbaar. Meestal gaat het over een slechte houding op het werk, spanning en stress of repetitieve bewegingen.


Acute nekpijn zal, mits de juiste behandeling, na enkele dagen of weken volledig verdwijnen. Bij ongeveer +- 10% van de patiënten kan de pijn langer aanhouden . We spreken over chronische nekpijn als die pijn langer dan 12 weken aanhoudt. Dit wil zeker niet zeggen dat deze pijn niet meer te behandelen is. Integendeel, de wetenschap toont aan dat er verschillende manieren zijn om ook mensen met chronische pijn weer pijnvrij te krijgen.


De behandeling voor acute of chronische nekpijn start altijd bij de patiënt zelf. We gaan samen op zoek naar omgevingsfactoren die de oorzaak zijn van de nekpijn of die de pijn in stand houden.

In eerste instantie gaan we die omgevingsfactoren aanpassen. Het kan bijvoorbeeld gaan over een betere werkhouding maar ook een beweegpauze inlassen of ademhalingsoefeningen kunnen helpen.


"Een andere basispijler bij de behandeling van nekpijn is adequate oefentherapie."

Aan de hand van oefeningen die speciaal aangepast zijn aan de patiënt en zijn of haar situatie, gaan we de mobiliteit, spierkracht en spierlengte in de nek en schouders herstellen. Deze oefeningen helpen niet alleen bij het behandelen van nekpijn maar kunnen ook preventief dienen om nekpijn te voorkomen.



Daarom zou ik iedereen aanraden om dagelijks enkele hele simpele oefeningen te doen. Ik toon jullie graag mijn favoriete oefeningen:



Chin-tucks

Al liggend op je bed of op een kine tafel trek je je kin wat in. Eigenlijk probeer je een dubbele kin te maken. Dit houd je 3 tot 5 seconden aan en herhaal je 10 keer












Borstkas openen met foamroller Leg je foamroller onder je hoofd nek en schouders op het verloop van je ruggengraat. Laat de zwaartekracht zijn werk doen en je borstkas opentrekken. Beweeg je armen van naast je lichaam rustig opwaarts tot naast je oren. Herhaal dit 10 keer.












Levator scapulae stretch

Zorg ervoor dat je mooi rechtop zit. Breng je neus richting je oksel van één arm. Plaats de hand van dezelfde arm achteraan op je hoofd en duw je hoofd voorzichtig nog wat meer richting oksel. Houd dit aan gedurende 15 seconden. Daarna herhaal je dit langs de andere kant.


De aanpassing van de omgevingsfactoren en oefentherapie moeten de basis blijven van een adequate therapie maar je kan bij mij ook terecht voor aanvullende therapie. Deze aanvullende therapie-opties verlichten vooral de pijn en mobiliteit op korte termijn. Een belangrijke aanvullende therapie is manuele therapie. Aan de hand van tracties, translaties, manipulaties en mobilisaties kan een kinesitherapeut op korte termijn de nekpijn gaan behandelen. Door deze specifieke technieken kan de pijn en mobiliteit van de nek snel significant verbeteren. Dit kan het revalidatieproces versnellen. Deze technieken zijn voornamelijk aangewezen bij articulaire problematieken, dat wil zeggen een problematiek in de gewrichten.





Als er -bijkomstig- sprake is van een musculaire problematiek en dus de spieren ook deel van het probleem zijn, is triggerpuntbehandeling vaak een aangewezen aanvullende behandeling. Een triggerpunt is een soort van ‘microverkramping’ in de spier die aanvoelt als een pijnlijk hard ‘knoopje’. Naast het aanpakken van de oorzaak van dit triggerpunt kunnen we dit ook gaan behandelen aan de hand van dwarse rek, ischemische compressie en bindweefselmassage. Een efficiëntere techniek die ook bij ons in de praktijk wordt toegepast is dry needling. Bij dry needling gebruiken we een zeer dunne flexibele acupunctuurnaald om gericht het triggerpunt aan te prikken. Hierdoor krijg je een soort van ontlading in de spier waarna die zich gaat ontspannen. Deze behandeltechniek is dus zeer efficiënt voor het behandelen van bepaalde soorten nekklachten.


Wat moet ik onthouden?

  • Nekpijn is een zeer vaak voorkomend probleem

  • Zowel acute als chronische nekpijn zijn zeer goed te behandelen

  • Aanpassen van omgevingsfactoren en oefeningen zijn steeds de basis van de behandeling

  • Er zijn verschillende aanvullende behandelings-opties die de pijn en mobiliteit op korte termijn verbeteren.


Onze kinesiste, Charlotte, weet duidelijk hoe je die nek -en rugklachten aanpakt. Indien je nog vragen hebt over dit onderwerp, je kan steeds contact opnemen met ons of met onze kinesiste.



Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page