top of page

Meditatie geeft (emotionele) energie en resulteert in een verhoogde recuperatie

De dag van vandaag worden we langs alle kanten geïnformeerd over welzijn en gezondheid. Na verloop van tijd ken je geen weg meer door alle 'wetenschappelijke' berichtgeving. Coach en atleet, Astrid Verhoeven, is overtuigd van ‘het experimenteren als levensstijl-principe’. Hierover schreef ze een blog en neemt ze je mee in haar overtuigingen.

“Als een coach en een atlete ben ik altijd geïnteresseerd geweest in het versterken van gewoontes die in verband worden gebracht met continue motivatie, doorzettingsvermogen en evenwichtig leven. Volgens mij is geluk grotendeels een keuze. Wij kiezen voor gewoontes die geluk ondersteunen of we kiezen voor gewoontes die geluk ondermijnen.”

Kortom, als we ons goed willen voelen, dan is het noodzakelijk om fysiologische en psychologische variabelen te begrijpen uit ons dagelijks leven. Het zijn net die variabelen die onze fysieke, mentale, emotionele gezondheid beïnvloeden. Door deze veranderingen te begrijpen, kunnen we onze gewoontes in de loop van de tijd beheersen. Wat er opvalt is het volgende: al deze variabelen zijn universeel, alleen is de reactie op die variabelen afhankelijk van het gedrag. Iedere mens reageert anders op een training, op voeding, op stress, op mentale prikkels, op gebeurtenissen in het privé-leven en zoveel meer...


“Sedert COVID-19 ben ik mijn eigen levensstijl en prestaties gaan observeren. Door zelf te experimenteren met kleine dingen (dit leest veel intenser en gevoeliger dan het in werkelijkheid is) heb je het stuur in eigen handen en is de drempel niet groot om een bepaald (positief) gedrag een gewoonte te laten worden. Het is een privilege om zelf dingen uit te proberen. Met welk eerste experiment ik gestart ben, lees je hieronder.”


Mediteren geeft (emotionele) energie en resulteert in een verhoogde recuperatie

Wat de wetenschap ons over meditatie meegeeft is de verbetering van aandacht: ''leven in het hier en nu.'' Wanneer we meer tijd besteden in de beleving van het huidige moment, kunnen we het leven met meer helderheid zien. Die helderheid voor je geest en lichaam brengt ons in staat sneller te herstellen van negatieve emoties en gebeurtenissen. Met als gevolg dat je minder tijd besteedt aan stress, je hierdoor meer energie krijgt, de concentratie verbetert wat leidt tot een verhoogde productiviteit en efficiëntie.

“Tot en met 2019 leefde ik in een rush: crossen van hier naar daar voor Project.Mensch, tussendoor de energie zoeken om te trainen, proberen met regelmaat gezond te eten, korte nachten overleven en een sociaal leven onderhouden... Samengevat een pittige combinatie, en vooral veel jonge, enthousiaste onbezonnenheid...”
Voor de de marathon in Amsterdam

Ik ben overtuigd van ‘het experimenteren als levensstijl-principe’, omdat je zelf voelt wat goed is voor je. Geluk begint vanuit jezelf en daar trek je je omgeving in mee. Je gelukkig voelen in je gezin en omgeving, je goed voelen op professioneel vlak, een goede omgang in je sociale relaties, uitdagingen aangaan op sportgebied… In iedere gewoonte kan je een evenwicht vinden voor jezelf om gelukkig te zijn, hoe en met wie je het wenst.


“Meditatie was iets waar ik al verschillende keren over gelezen had. Onder begeleiding van de podcast Wake Me Up: Morning medtitation and motivation van Tyler Brown kwam ik voor de allereerste keer in contact met ochtendmeditatie. De eerste keer kwam dit niet binnen, voortdurend afgeleid over gedachten uit het verleden of dingen die in de toekomst zouden plaatsvinden. Een heel gespannen lichamelijke houding... Na de tweede keer lukte het om meer aandacht te geven aan ontspanning... Tot het derde meditatie-moment aanvoelde als ontspanning en rust. Dit effect was over heel de dag te voelen, heerlijk! Je lichaam even laten zijn, de dingen rondom jou laten zijn en dingen kunnen relativeren... Ik ben een controle-freak, net door meditatie kan ik die controle loslaten en dat voelt als rust."

Welke meditatietechniek je gebruikt is vooral degene waar je je het meest comfortabel bij voelt.. Probeer het eens, geef het een kans en wie weet, is dit iets voor jou.


“Momenteel mediteer ik 3 tot 4 keer per week – tijdens drukke weken bouw ik op naar 5 tot 6 keer per week. Geen eindeloze uren, kort en krachtig, vijf tot tien minuten per keer. Ik ben veel rustiger en minder afgeleid doorheen de dag. Na een training gaat de hartslag veel sneller dalen en laat dat net iets belangrijk zijn voor de recuperatie. Daarnaast leef ik ook bewuster en rustiger in mijn privé-omgeving.”


EVERY MENSCH HAS A STORY - door ASTRID VERHOEVEN

Comentários


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page