top of page

Ruben: 'Alle aandacht die aan jou wordt gegeven voelt en is gewoon oprecht'

Ruben Moortgat, een project in de kijker, heeft de afgelopen drie maanden een enorme vooruitgang geboekt. Lees hier meer over zijn verhaal bij Project.Mensch.

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

"Zes jaar geleden, na mijn middelbare school te hebben afgewerkt, ben ik gaan verder studeren in Gent. Ik ging op kot, had vaak laat les, en zeker in de aanvangsjaren had ik een enorme prestatiedrang waar alles voor moest wijken. Ik nam het besluit te stoppen met voetballen en fitnessen. "Tijdsverlies", dacht ik toen, "dat gaat ten koste van schoolprestaties". Mijn eetpatroon was al helemaal niet gezond. Ik had de kwalijke gewoonte niet te ontbijten en mijn avond- en soms ook middageten bestond in die periode voornamelijk uit "de snelle hap": frietjes, pizza, pita, broodjes...noem maar op. "Zelf koken neemt te veel tijd in beslag", dacht ik steeds. Neem daarbij dat de zeldzame momentjes van ontspanning steeds gepaard gingen met enkele (mag je gerust als een eufemisme zien) glazen alcohol, en de kilo's kwamen er al snel bij.

Ik besefte wel dat mijn levensstijl niet goed was, maar ik kon nooit echt die eerste stap zetten om er echt iets aan te doen. Het spreekwoordelijke duwtje in de rug kwam er echter pas een viertal maanden geleden. Voor mijn 24ste verjaardag kreeg ik van mijn ma'ke een maandje sportbegeleiding bij Project.Mensch cadeau. De Mensch schuur is letterlijk een straat verwijderd van ons huis, en op een dag kon ze zich niet meer bedwingen om eens een kijkje te nemen. "Het ziet er echt een toffe plek uit om te sporten, en ze begeleiden je ook met je voeding", vertelde ze enthousiast, maar ik moet eerlijk toegeven dat het op dat moment vrij confronterend was en dat ik alle moeite had om zelf enthousiast te zijn. Ik ervoer het als een echt in-your-face-momentje: "DOE ER IETS AAN!". Desondanks ben ik wel met een open mindset op intakegesprek geweest en heeft het geen weken geduurd vooraleer ik inzag dat die directe aanpak van mijn ma'ke de absolute juiste aanpak is geweest. Ik ben haar enorm dankbaar!"

Wat heb je bij Project.Mensch, voor jezelf, al bereikt?

"Ik ben zelf bijzonder trots dat ik terug heb ontdekt dat, door een gezonde structuur te vinden in voeding en sport, dit positieve effecten heeft op mijn lichaam. Dit is voor mij even belangrijk als effectief resultaten zien. In die 4 maanden ben ik 7kg op een natuurlijke, niet geforceerde manier afgevallen. Niet door momentjes van zonde compleet te bannen en mij steeds schuldig te voelen over alles wat ik eet, maar door deze momentjes van zonde te beperken en op een bewustere manier met voeding bezig te zijn. Ook sport ik niet overmatig veel om de kilootjes te bestrijden. Ik kan twee maal per week een intensieve training bij Project.Mensch perfect combineren met mijn job. De hoeveelheid energie dat ik daarvan krijg, zet er mij toe aan om af en toe eens te gaan zwemmen en toch minstens 1 maal per week mijn loopschoenen aan te trekken om een paar tourtjes in Buggenhoutbos te lopen. Zowel sporten als het rekening houden met mijn voeding kosten niet veel moeite meer omdat ik er terug structuur en plezier in gevonden heb. Het gaat 'm niet echt meer over "het kunnen volhouden". Het is een routine geworden."

Wat is jou het meest bijgebleven van de afgelopen maanden?

"De hoeveelheid energie dat ik ineens ervaar is werkelijk ongeloofelijk. Sinds ik terug de vreugde van het sporten heb herontdekt voel ik mij zowel lichamelijk als geestelijk veel fitter. Ik heb ineens zin om te gaan lopen en te zwemmen, en die fysieke vermoeidheid achteraf voelt toch zo zalig. Ook op cognitief vlak lijkt alles helderder. Als software ontwikkelaar heb ik misschien geen beroep waar conditie en getrainde buikspieren veel zullen opleveren, maar dat extraatje aan concentratie is zeker welkom.

Samen met de voedingsexperte waarmee ze nauw samenwerken, A-nutrition, hebben we kleine fundamentele zaken in mijn voedingspatroon aangepast. Zoals ik reeds zei, ontbijten en een groter evenwicht zoeken gedurende dag."

Wat is er bijzonder aan Mensch? Raad je het aan om mensen bij Project.Mensch in begeleiding te gaan?

"Niets dan lof voor de manier waarop je begeleiding krijgt bij Project.Mensch. Waar moet ik zelfs beginnen met uitleggen waarom je niet verder zoekt eens je bij PM bent langsgeweest?

Ik denk dat professionaliteit het eerste is wat ik zou aanhalen. Alle coaches kennen stuk voor stuk hun vak. Ik moet een oefening niet 3x verkeerd herhalen of ze hebben het gezien en corrigeren mij direct. Daarna volgt de vraag: "En voelt ge dat verschil?", ontegensprekelijk. Die 5cm verschil in lichaamspositie bepalen of je afziet of niet, en het brengt in ieder geval resultaat op. Verder is de manier van werken doelgericht, maar steeds haalbaar. Er wordt een doel vooropgesteld en we werken daar op een haalbare manier naartoe. Voorts zijn de coaches enorm begaan. Ze hebben interesse in wat je doet, wie je bent en wat je bezig houdt. Je bent een Mensch met een verhaal, een eigen karakter, met sterke en minder sterke kantjes. Alle aandacht die aan jou wordt gegeven voelt en is gewoon oprecht. Ten slotte is het ook gewoonweg een plezante bende. Je hebt er een toffe babbel en er wordt veel afgelachen. Sporten is plezant, en dat stralen de coaches ook uit. Doe zo voort!"

Heb je nog persoonlijke doelen?

"Op korte termijn zou ik heel graag terug die 7 willen zien op de weegschaal. Ik heb al in jaren niet minder dan 80kg gewogen, maar nu komt het toch wel heel dichtbij. Het is nog maar een kwestie van grammetjes. Het uiteindelijke doel is terug een gewicht van 70kg te behalen, wat neerkomt op een totaal gewichtsverlies van 17kg. Dit streefgewicht zou een mooie afsluiter zijn van een ongezonde periode. Dit is namelijk het gewicht waarmee ik destijds mijn hogere studies heb aangevat."

Bedankt Ruben voor jouw doorzetting en ongelofelijke energie!

Wens je meer informatie over onze begeleiding? Vrijblijvende informatie via onze social media kanalen.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page