top of page

Ontregeld? Mensch. dat is normaal!

"Heb jij het de voorbije weken ook zo moeilijk gehad om terug in jouw normale routine te kruipen? Mensch. Dat is meer dan oké. Je bent helemaal niet de enige."

Mensen vertelden tijdens hun coachingsmomenten, maar ook daarbuiten, dat ze het moeilijk hadden om uit hun (winter)dip te komen. Via ons socialemediakanaal Instagram maakten we een poll met de volgende vraag: 'Is het moeilijk voor jou om terug het ritme op te nemen na de feestdagen?'

Ongeveer 65 procent van onze volgers vindt het moeilijk om het ritme op te nemen na de feestdagen. Het is méér dan normaal dat je dit ervaren hebt of nog steeds ervaart. Maar wat is hier de oorzaak van? 

Zonlicht? Heb jij iets gevoeld op de wangen? 

Hoogstwaarschijnlijk hebben jullie ondervonden dat er in de wintermaand december weinig zonlicht tevoorschijn kwam? De eerste week van deze grijze decembermaand was er geen enkel uur zonlicht aanwezig. Pas in de tweede week van deze maand kregen we ongeveer anderhalf uur zonlicht voorgeschoteld. Weet dat zonlicht enorm belangrijk is, het is een natuurlijke bron om het vitamine D-gehalte in balans te houden. Vitamine D is gelinkt aan onze stemming en ons immuunsysteem. Het bepaalt voor een groot stuk ons energieniveau. Een tekort aan Vitamine D heeft op lange termijn grotere gevolgen die je liever niet wilt doormaken. 

Schaars zonlicht, geef me een alternatief

Uiteraard kan je niet blijven wachten op zonlicht. Het maakt je enorm afhankelijk en geef toe, zoveel geduld heb je niet? Via gezonde, energierijke voeding kan je voldoende vitamine D opnemen. Vette vis (bijvoorbeeld zalm, makreel, haring) en natuurlijke oliën zijn een waardig alternatief. 

Minder dromen in de nacht? 

Tijdens de feestdagen of bij de overgang naar een nieuw jaar stijgt de drukte automatisch. Deze periode zorgt, in vergelijking met het normaal dagelijks patroon, voor minder rustmomenten en slaapuren. Door stressvolle momenten overdag is de kans groter dat je 's nachts minder goed de slaap vat of dat de slaapkwaliteit minder optimaal is. Een slaappatroon wordt nog te vaak onderschat. Pas hier zeker mee op.

Waarom is minder dromen in de nacht een aandeel in jouw winterdip? Tijdens de nacht, probeert jouw lichaam melatonine te produceren, een belangrijk slaaphormoon. Dit zorgt voor een natuurlijk, evenwichtig slaapritme. Jouw lichaam herstelt tijdens de nacht van drukke werkdagen. Daarom is het belangrijk om voldoende uren nachtrust te hebben. De ene heeft voldoende aan 7 uur, terwijl de andere minstens 8 uur nodig acht. Het is voor iedereen verschillend. 

Kijk daarom eens terug naar een periode waarin je minder gemakkelijk de slaap kon vatten. Hoe reageerde je hierop? Wat waren de gevolgen op korte termijn, op lange termijn? Als je hier voor jezelf een antwoord op kan geven, dan ben je bewust. De volgende stap is om hierop te reageren en te handelen, bijvoorbeeld: 'wat kan ik doen om vroeger in bed te kruipen?'

Zuivere voeding als doeltreffend medicijn

Tijdens de feestdagen is het niet gemakkelijk om je te houden aan gezonde en energierijke maaltijden. Logisch. Mensch., dat is normaal. 90% van de mensen spreken over te veel eten, te veel desserts, te veel hapjes ... maar het adertje schuilt in de glazen alcohol die er gedurende de feestdagen geconsumeerd worden. Een overmatig gebruik aan alcohol zorgt voor heel wat neveneffecten. Jouw lichaam is niet gewoon om plots zoveel te drinken en gaat in tegenreactie gaan. Mensen spreken over detox-momenten, maar eigenlijk moet je gewoon de draad terug opnemen vanaf dat deze periode voorbij is.

Probeer kleine dingen toe te passen en niet op 1-2-3 jouw voedingspatroon om te slaan: gezonde maaltijden, voldoende (water) drinken, gezonde tussendoortjes, minder alcohol nuttigen. 

Structuur weg-gefeest 

Week in week uit hebben we vaste routines opgebouwd door het werk, de veelzijdigheid aan hobby's, de verscheidenheid aan vrienden en de familie-momenten. Met de feestdagen vallen die routines een klein stuk in het water. Je doet dingen die je anders niet doet en je lijkt meer tijd te hebben. Eens je die periode door bent, geeft dit een klein gevoel van onzekerheid. De draad terug opnemen is niet gemakkelijk. 

Wat zorgt voor de juiste structuur in jouw dagelijks leven? Schrijf het even op en breng deze routines stap voor stap terug in jouw dagelijks patroon. 

Beweging van de tafel naar de keuken 

De periode voor, tijdens en na de feestdagen zijn niet ideaal  voor voldoende beweging. Je beweegt veel minder in vergelijking met wat je binnenspeelt aan traditionele hapjes, (non-) alcoholische drankjes, vernieuwende (hum) gerechten en heerlijke desserts. 

Daarom is het belangrijk van voldoende te bewegen. Geen high-intensity trainingen. Trainingen op jouw niveau en waar je plezier aan beleefd. Zoiets is duurzaam voor de goede voornemens die heel wat mensen maken. 

Een winterdip, mensch. dat is oké

Maar, zo een een winterdip is toch best oké? Het doet je beseffen dat niet alles altijd loopt zoals je het wenst. Geef je lichaam hier de tijd voor om de draad terug op te nemen. Geef jezelf tijd om terug naar jouw Mensch.gevoel te gaan. Zo'n proces doormaken, zorgt voor een beter persoon. Een reden is individueel verschillend. Het is uitzoeken naar wat jou het meest uit die balans brengt. Bewust hiermee omgaan is een volgende stap.

We hebben enkele, leuke feel-good-tips bij elkaar gebracht, waar onze projecten hulp boden: 

- Disconnect your smartphone (en voel de rust in jouw hoofd terugkeren)

- Een klein, eet-zondigmoment 

- Een warm bad met vers gemaakte fruitsla

- Breng tijd door met jouw huisdier

- Maak een stevige wandeling en stop op een bepaald punt om bewust de sterren waar te nemen en terug te denken aan jouw kindertijd

Indien je vragen hebt, omtrent dit onderwerp, aarzel dan zeker niet ons te contacteren.

We helpen jou met plezier verder. 

Mensch.greets,

Lara en Astrid

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page